Rangka strategi untuk sihat dan kuat

Tahun baru, ramai tanam azam baru.

.

Apa azam untuk kesihatan kita?

.

Ini contoh azam yang sesuai diikuti: sihat dan kuat demi kesejahteraan hidup.

.

Azam ini kita masukkan dalam strategy canvas dan ERRC grid, alatan dalam Blue Ocean Strategy (BOS)…ya, memang BOS untuk strategi perniagaan, tapi kita boleh sesuaikan untuk kehidupan kita juga dengan sedikit ubahsuai.

.

Strategy canvas dan ERRC grid ini dibina dengan bantuan aplikasi mudah alih dengan nama “Blue Ocean Leadership”, boleh didapati percuma di Google Play Store dan Apple AppStore.

.

Nak fahamkan betul-betul kedua-dua alatan ini, perlu baca buku Blue Ocean Strategy dan Blue Ocean Leadership, bagus untuk merangka strategi perniagaan, pekerjaan dan hidup kita.

.

 

Kita lihat graf pertama, yang warna merah ialah gaya hidup lama kebanyakan kita.. tinggi sifat malas bersenam, bila makan pula selalu ikut nafsu saja bukannya ikut keperluan kalori sebenar. Nak kurangkan lemak visceral, ada la juga rasa nak kurangkan, tapi lemak visceral masih pada paras tinggi. Pengambilan kalori? Tak tahu nak kira, atau tak pernah ambil peduli untuk kira lalu sering pengambilan adalah pada tahap tinggi berbanding sepatutnya. Saiz hidangan bila makan, jarang-jarang dikecilkan saiznya. Bersenam pula sangat jarang dilakukan. Cubaan meningkatkan saiz dan kekuatan otot hampir-hampir tiada.

.

Azam baru, kita ubah semua tu, lihat graf warna hijau untuk cadangan gaya hidup baru. Sifat malas bersenam, di paras bawah sekali iaitu perlu tiada langsung, begitu juga makan ikut nafsu kena ubah makan ikut ilmu. Lemak visceral mesti disasarkan pada paras yang rendah, begitu juga pengambilan kalori mesti disasarkan pada paras rendah bersama saiz hidangan yang dikurangkan ke saiz kecil. Senaman yang betul dan berkesan pula perlu kerap dilakukan. Usaha menambah saiz dan kekuatan otot perlu ditingkatkan bagi mengimbangi pengurangan lemak visceral. Akhir sekali, untuk memperkuat motivasi nak sihat dan kuat, dapatkan dan ikut panduan diet yang sihat, wujudkan mini gymnasium di rumah dan ikuti kumpulan yang ingin sama-sama sihat dan kuat.

.

Kesemua tindakan-tindakan gaya hidup baru itu juga dapat dilihat dalam ERRC grid seperti di bawah.

Itu hanya sebahagian cadangan tindakan perubahan boleh kita lakukan. Tindakan lain, boleh cuba sesuaikan dimasukkan dalam setiap kotak yang sesuai. Eliminate (E): apa perkara yang patut dihapuskan dan dihentikan untuk mencapai azam baru kita. Raise (R): apa perkara yang patut ditingkatkan dan ditambah. Reduce (R): apa perkara yang patut dikurangkan, dikecilkan dan diminimakan. Create (C): apa perkara yang patut dicipta dan diwujudkan. Cuba fikir-fikirkan, letakkan dalam kotak yang sesuai, kemudian laksanakan.

.

Selamat menjalani kehidupan yang lebih sejahtera!

.

Ops…ada yang tanya apa itu lemak visceral. Mudahnya, ia adalah lemak simpanan sekitar organ dalaman kita akibat kita terlebih ambil kalori yang boleh mengganggu fungsi organ menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit. Cari Google sendiri untuk tahu lebih lanjut. Siapa yang perutnya ke depan walaupun badan nampak tak gemuk, jangan rasa selesa, lemak visceral pada perut buncit itu sangat bahaya!

Apa itu darah tinggi?

30% daripada populasi rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas mempunyai tekanan darah tinggi.
.
Adakah salah seorangnya itu anda?
.
Ubah gaya hidup sekarang! Darah tinggi boleh membunuh serta-merta dengan datangnya sakit jantung dan melumpuhkan anda serta-merta dengan strok!
.

.
#idad #fitmalaysia #fitmuslim #infosihat #jomkurus#sihatnegaraku #sihatdankuat #tipssihat #kospen#komunitisihatpembinanegara

Aktifkan dirimu!

Aktifkan dirimu!
.
Berjalan 10,000 langkah sehari cecah 6km. Tentu sukar buat mereka yang kerja pejabat.
.
Jadi, kehilangan peluang itu patut diganti dengan aktiviti lain yang juga membakar kalori dengan banyak walaupun dilakukan hanya sebentar.
.
Apa pilihan yang ada? Saya pilih latihan Tabata atau high intensity interval training (HIIT).
.
Anda?
.
Jangan hanya aktif jari scrolling dan texting di screen ya. Ia tak membakar banyak kalori, langsung tidak mengurangkan kebuncitan perut.
.

.
#idad #fitmalaysia #fitmuslim #infosihat #jomkurus #sihatnegaraku#sihatdankuat #tipssihat #kospen #komunitisihatpembinanegara

Menangani stres dengan bijak

Tertekan! Stres!
.
Ia sering berlaku pada setiap kita.
.
Bezanya ialah bagaimana kita menguruskannya?
.
Kenali tanda-tanda stres.
.
Ketahui cara menguruskan stres dengan betul.

.
#idad #fitmalaysia #fitmuslim #infosihat #jomkurus#sihatnegaraku #sihatdankuat #tipssihat #kospen#komunitisihatpembinanegara

Nak sihat, nak hidup bahagia elakkan sakiti hati orang

Contoh yang selalu sebabkan sakit hati orang ialah perbuatan potong Q.
.
Selain tu, kecaman-kecaman di media sosial pun makin bercambah membudaya dalam masyarakat, ini pun mengundang sakit hati orang yang dikecam. 
.
Menyakiti hati itu termasuk salah satu perbuatan menzalimi, jadi orang yang kena potong Q, semua sudah dizalimi.
.
Bayangkan semua yang kena potong Q itu doakan keburukan kepada orang yang potong Q tu. Tak perlu doa panjang, cukup sebut “Celaka engkau”.
.
Doa orang dizalimi ni, tiada hijab, tiada penghalang antara dia dengan Allah. Tak mustahil hidup orang yang potong Q tu akan sengsara dan celaka, tidak bahagia dan menderita, macam-macam penyakit datang.
.
Jadi, nak sihat, nak bahagia, elakkanlah sakiti hati orang.
.
Sumber foto dari page Jangan Potong Q

GOUT? Amalkan melinjo / belinjo (Gnetum gnemon)

Ini hasil kajian saintifik saintis Jepun terhadap melinjo: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/589169/abs/
.
Kajian menggunakan biji buah melinjo yang dijadikan serbuk dan diberi kepada 30 orang dewasa selama 8 minggu, diberikan hanya 750 mg setiap pagi.
.
Didapati keputusan signifikan penurunan serum uric acid pada minggu ke 4 dan ke 8.
.
Ada apa dengan uric acid? Cuba baca pula artikel ini: http://www.health.harvard.edu/newsletter_art…/all-about-gout
.
Uric acid berlebihan dalam badan berkumpul membentuk kristal menyebabkan kesakitan. Dengan penurunan uric acid bila amalkan melinjo, diharap gout pun dapat dielak bagi yang belum kena dan dapat dihilangkan bagi yang sudah kena gout.
.
Macam mana uric acid boleh ada banyak dalam badan? Bukan selalu makan makanan laut / seafood pun….
.
Satu lagi penyebab uric acid tinggi hasil kajian saintifik ialah pengambilan terlalu banyak fruktosa menyebabkan peningkatan uric acid dalam darah.
.
Apa pula fruktosa tu..memang banyak kita ambil tiap hari ke? Jawapannya YA kalau kita selalu minum minuman ringan, air kotak, air tin, kordial..apa-apa sajalah minuman makanan yang keluar dari kilang.
.
Fruktosa ialah gula pemanis yang murah, pengilang gunakannya untuk pemanis produk mereka dengan harga lebih murah berbanding jenis gula lain yang lebih sihat.
.
Jadi, nak elak dan nak sembuh dari Gout, kurangkanlah makanan-minuman keluaran kilang, nak minum jus, beli buah-buahan dan blend sendiri lebih sihat. Nak minum kopi dan teh, bancuh sendiri, jangan selalu nak segera dengan pekej 3-in-1, 4-in-1, 7-in-1.
.
Kembali kepada melinjo..macam mana nak amal dengan betul?
.
Sebaiknya dapatkan buah segar, kita rebus sendiri tentu lebih baik, tapi bukan senang nak dapat buah segar..pokoknya pun ramai tak pernah jumpa. Siapa nak tanam pokoknya, saya ada jumpa rakan penjual anak-anak pokok secara online ada menjualnya.
.
Yang biasa kita jumpa ialah emping melinjo. Emping ni kalau digoreng, memang sedap dimakan..tapi khasiatnya akan banyak berkurang menurut pakar khasiat pemakanan MARDI, Dr Suri Roowi. (Kredit untuk Dr yang mula-mula sebutkan mengenai melinjo untuk tangani uric acid)
.
Sebaiknya, emping melinjo yang mentah tu, kita rebus hingga lembut, amalkan makan rebusan emping melinjo itu, begitu lebih banyak khasiatnya dapat dikekalkan.
.
Nak amal berapa banyak? Kalau kajian di Jepun tu 750 mg, rasanya sikit saja..sebiji / sekeping sudah memadai. Jangan melampau pula amalkan mendadak banyak sekali gus kononnya nak terus sembuh, biasanya penyembuhan tidak berlaku begitu, memadai sedikit dan berterusan.
.
Semoga kita dapat elak dan sembuh dari Gout. Jemput kongsi dengan yang lain. Jemput follow dan popularkan hash tag untuk hidup lebih sihat dan kuat…