Sukanya mengejek!

Amboi seronoknya kongsi, share, bagi viral gambar edit troll orang yang mengamuk dengan cangkul tu? Dulu dah troll orang mengamuk pakai steering lock, kali ni makin banyak pula foto edit bagi troll. Seronoknya masyarakat kita bergelak-ketawa mengejek-ejek macam tu. Semua tak takut dihukum fasik oleh Allah?

Jom lihat semula ayat 11 Surah Al-Hujurat, aap kata Allah pasal perbuatan macam tu:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ ۖ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ ۚ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.
___________________________________

Jemputlah viralkan posting ini pula sebagai salah satu usaha taubat.

#viral #cangkulman #steeringlock

Cara Tenangkan Orang Yang Marah

Dalam video viral beberapa wanita mengamuk marah kepada seorang pemandu teksi kerana sedikit pelanggaran itu, orang yang melihat mereka yang sedang marah bermaki-makian cuba meredakan dengan menyuruh mengucap dan ada pula yang beristighfar. Sebenarnya yang lebih tepat ialah dengan menyuruh bertaawuz. Perhatikan ajaran yang mulia Nabi Muhammad S.A.W:

Daripada Sulaiman bin Sard R.A katanya, “Pada suatu hari aku duduk bersama-sama Nabi S.A.W sedang dua orang lelaki sedang bermaki-makian di antara satu sama lain. Salah seorang daripadanya telah merah mukanya dan tegang pula urat lehernya. Lalu Rasulullah S.A.W bersabda”, “Sesungguhnya aku tahu satu perkataan sekiranya dibaca tentu hilang rasa marahnya jika dia kata (baca), “Auzubillahi minas syaitanir rajim (aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam) hilanglah marahnya.” Maka mereka pun berkata kepada (orang yang merah mukanya) bahawasanya Nabi SAW bersabda : Berlindunglah dengan Allah daripada syaitan yang direjam. [Hadith Riwayat Al-Bukhari dan Muslim]

Syarah hadithnya secara ringkas dalam laman web JAKIM:http://www.islam.gov.my/en/node/37839 :

Huraian Hadith:
  1. Perasaan marah yang disemarakkan oleh syaitan boleh menyebabkan kemudaratan pada agama dan dunia, kerana itu untuk menghapuskan sebabnya (was-was syaitan) ialah dengan memohon perlindungan kepada Allah SWT. Firman Allah yang bermaksud : “Dan jika kamu ditimpa satu godaan syaitan maka berlindunglah kepada Allah, sesungguhnya Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (al-A`raf: 200)

  2. Meleraikan persengketaan yang berlaku antara dua pihak adalah dituntut oleh Islam.

  3. Seseorang yang dalam keadaan marah hendaklah membaca taawuz (aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam) untuk mendapatkan kesabaran.

  4. Orang yang alim(berilmu) hendaklah sentiasa menyampaikan (menyebarkan) ilmunya tidak kira masa dan tempat asalkan ilmu itu dapat dimanfaatkan (dinikmati).

Jemput sebarkan, moga ramai yang mengamalkannya.