Dua Hari Raya untuk Umat Islam

Terfikir… Kalau sambutan hari Karbala oleh orang Syiah dan sambutan hari Thaipusam oleh orang Hindu berlaku pada tarikh yang sama, adakah orang Syiah akan masih anjurkan upacara mencederakan badan? Tak rasa macam nak sama dengan Hindu kah?

Terfikir… Kalau sambutan hari Thaipusam oleh orang Hindu dan sambutan Maulidur Rasul oleh orang Islam berlaku pada tarikh yang sama, adakah orang Islam masih akan anjurkan upacara perarakan? Tak rasa macam nak sama dengan Hindu kah?

Terfikir… Kalau ditiadakan upacara perarakan sempena Maulidur Rasul, adakah umat Islam di tempat itu telah melakukan satu dosa?

Terfikir… Orang Kristian berselisih tarikh lahir Nabi Isa a.s, ada pendapat 25 Disember, 1 Januari dan 7 Januari. Orang Islam juga berselisih tarikh lahir Nabi Muhammad s.a.w, ada pendapat 9 Rabiul Awal, 10 Rabiul Awal dan 12 Rabiul Awal. Orang Kristian sambut kelahiran Nabi Isa a.s. Orang Islam pun sambut kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. Kalau tarikh sambutan kelahiran Nabi Isa a.s dan sambutan kelahiran Nabi Muhammad s.a.w berlaku pada tarikh sama, adakah umat Islam akan mengadakan upacara sambutan juga? Tak rasa macam nak sama dengan orang Kristian kah?

Eid dari segi bahasa bermaksud sesuatu yang kembali dan berulang-ulang biasanya merujuk kepada tempat atau waktu.

Dalam sejarah, Nabi Muhammad s.a.w ke Madinah, mendapati masyarakat berseronok bermain pada dua hari perayaan turun-temurun zaman jahiliyah, lalu baginda memaklumkan bahawa Allah menggantikannya dengan yang lebih baik iaitu hari Nahr dan hari Fithri (Eiduladha dan Eidulfitri).

Hanya dua hari itu menjadi hari perayaan yang disyariatkan disambut oleh Umat Islam yang berulang-ulang setiap tahun.

Manakala peristiwa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w (Maulidur Rasul), peristiwa hijrah (Ma’al Hijrah), peristiwa Isra’ Mi’raj dan peristiwa penurunan Al-Quran (Nuzul Quran) bukanlah waktu yang disyariatkan disambut dan dirayakan berulang-ulang setiap tahun.

Apabila ia bukan suatu yang disyariatkan, tidak menjadi suatu dosa jika ia tidak disambut dan dirayakan berulang-ulang setiap tahun. Bahkan boleh menjadi satu dosa jika ia disambut dan dirayakan berulang-ulang setiap tahun sebagai dosa mengada-adakan syariat baharu yang asalnya tiada dalam Islam.

Maksud “disambut dan dirayakan” pula difahami dengan ia dibesarkan berbanding hari-hari lain dengan diadakan upacara khas tertentu yang hanya diadakan pada hari itu oleh sekumpulan orang ramai, hingga masyarakat sekeliling mengingati peristiwa pada tarikh itu dengan adanya upacara khas berkenaan.

Jadi, demi wasatiyyah yang dilaungkan dan demi mengendur pertikaian, adalah lebih baik tarikh-tarikh peristiwa itu sekadar diingati dengan menyebutnya, menceritakan kembali peristiwa itu dan mengambil pengajaran daripada peristiwa itu tanpa upacara khas untuk mengingatinya.

Rabiul Awal bulan kesedihan para sahabat dengan kewafatan Nabi Muhammad s.a.w. Jom imbas kembali detik-detik menyedihkan itu. Moga kita dapat bersama baginda di syurga nanti.

Detik kewafatan Nabi Muhammad s.a.w ada tiga versi sampai kepada kita, cerita wafat di pangkuan Aisyah, cerita “Ummati..ummati..” dan cerita Jibrail enggan melihat Nabi Muhammad s.a.w dicabut nyawanya. Yang mana yang shahih? Jemput download dan tonton.

http://www.youtube.com/watch?v=i4XqLzxPfCs