Kenali Surat Berantai Gaya Baru Yang Syirik Itu


(Dengan nama Allah, Segala puji bagi Alloh, Selawat dan salam ke atas Rosululloh Shollallahu ‘alaihi wasallam, keluarga, sahabat dan para pengikut Baginda)

لااله الاالله محمدرسول الله Send this kalimat to 12 nice persons and your financial position improves within 12 hrs. 100% gerenti. Memang aneh tapi NYATA.

Harap rakan-rakan yang dikasihi sekalian berhati-hati terhadap Surat Berantai gaya baru seperti di atas. Ia adalah termasuk dalam kategori surat berantai yang telah difatwakan syirik mempercayai dan menyebarkannya oleh Majlis Fatwa Kebangsaan sejak tahun 1978 lagi.

Apa Itu Surat Berantai?

Bersama kemajuan teknologi, surat berantai juga mengalami kemajuan. Kalau zaman awal kemunculannya, ia ditulis di atas kertas dan dibuat salinan secara fotostat. Namun sekarang ia juga terdapat dalam bentuk emel dan SMS. Ia lebih mudah untuk disebarkan, tak perlu fotostat dan kos lebih murah..malah kalau dengan emel, tiada kos untuk menyebarkannya..lebih mudahlah ia dilakukan. Maka berhati-hatilah.
Kenali bagaimana sesuatu itu boleh termasuk dalam kategori surat berantai. Apa-apa pesanan yang disebarkan sama ada melalui kata-kata, surat, emel, sms dan sebagainya dengan memberi jaminan ganjaran apabila disebarkan berserta atau tanpa ancaman malapetaka apabila tidak menyebarkan, maka ia termasuk dalam kategori surat berantai.
Amaran Mempercayai Rasa Sial

Mempercayai akan jaminan ganjaran serta ancaman bahayanya boleh menyebabkan seseorang itu melakukan syirik kepada Alloh. Rasulullah صلى الله عليه وسلم pernah bersabda (maksudnya):
“Ada tiga perkara yang sukar untuk dielakkan, iaitu: bersangka buruk, tathayyur (sial-menyial) dan hasad. Oleh karena itu kalau kamu bersangka buruk jangan kamu percayainya dan laksanakan, dan kalau merasa sial jangan berhenti (dari buat kerja yang dilakukan kerana terpengaruh), dan kalau kamu hasad, jangan lanjutkan.” (Hadith Riwayat Thabarani)
Dan diriwayatkan pula dari Ibnu Mas’ud, Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda:
“Tathayyur (merasa sial) adalah syirik.” 3 kali.
Dan Ibnu Mas’ud sendiri berkata: “Setaip orang akan ada perasaan-perasaan ‘sial’, dan lain-lain tetapi Allah akan menghilangkannya jika anda bertawakkal.” (Riwayat Abu Daud dan Tarmizi)
Sikap Terhadap Surat Berantai

Sebaiknya apabila menerima perkara seperti surat berantai ini, ambillah isi pesanannya sebagai peringatan, tetapi jangan ambil dan percaya kepada ganjaran serta ancaman yang disertakan. Beri penjelasan kepada rakan yang menyebarkannya bahawa ia termasuk syirik dan wajib dihentikan. Sentiasalah percaya bahawa segala baik-buruk hidup kita tidak dipengaruhi oleh tindakan terhadap surat berantai itu, sebaliknya adalah terserah kepada ketetapan Alloh S.W.T.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua pembaca. Mohon maaf dan sekian terima kasih.

Tinggalkan Balasan