Tag Archive for ramadhan

Cukuplah!

Cukuplah!
.
Ramadhan kali ni tercemar dek kes buli sampai mati, bergaduh sebab kurma, bertumbuk kerna mulut celupar sebut “kepala bapak kau”, ketegangan politik Saudi dan Qatar, apa lagi nak tambah??
.
Dalam Facebook pun tak habis-habis kecam, kutuk, ejek, sindir-perli..
.
Mana ucapan “Ramadhan karim” yang maksudnya Ramadhan mulia, maka kena beringat supaya tingkahlaku kita pun mulia juga.
.
Apatah lagi Ramadhan ini “mubarak”, diberkati. Amalan sedikit, ganjarannya berlipat ganda.
.
Kenapa mulut dan tangan masih tak nak jaga??
.
Sungguh kecewa diri ini!
.
Sudah-sudahlah tu..
.
Cuba tengok balik, puasa bulan Ramadhan ni apa tujuannya?
.
Kita dapat capai tak tujuan tu?
.
Nak jadi orang bertaqwa, tangan dan mulut kena jaga.
.
Nak jadi orang bersyukur, tangan dan mulut kena jaga.
.
Jomlah, berhenti sampai sini je biarkan tangan dan mulut tak terjaga tu.
.
Semak balik, macam mana ciri orang bertaqwa.
.
Semak balik, macam mana ciri orang bersyukur.
.
Sama-sama kita kongsi cara nak jadi orang bertaqwa dan bersyukur itu lebih baik.
.
Atau pun tahan saja tangan dan mulut tu daripada menaip-menyebut apa-apa di media sosial ni.
.
Kalau nak bersama saya, kongsikan hash tag #TipsTaqwa dan #TipsSyukur.
.
Sama-sama kita perbanyakkan bekalan ke akhirat.
.
Satu orang ikut tips kita, bertambah bekalan pahala di akhirat.
.
Satu orang kongsi tips kita, bertambah panjang tips tersebar, bertambah banyak bekalan pahala di akhirat.
.
Tak nak selamat dan bahagia ke di akhirat?
.
Kalau nak, jom tahan tangan dan mulut tu, jom kongsi tips jadi orang bertaqwa dan bersyukur.

Sahur yang berkat tu macam mana?

Ini sahabat baik saya, Ustaz Johari Madu.
.
Dua-tiga hari ni, video rakaman kuliahnya ini tular / viral masuk beberapa page FB yang suka buat post tular.
.
Video tu cerita pasal keberkatan lewatkan makan sahur, rasanya rakaman kuliah sekitar tahun 2012 atau 2013.
.
Cuba dengar sampai habis.
.
Lebih-lebih lagi mereka yang ada tabiat merokok selepas makan.
.
Lewatkan sahur hingga cecah Azan Subuh, nak hisap rokok sepam je, boleh tak?
.
Ustaz kata tak ada masalah..
.
Cuba dengar betul-betul sampai habis apa ustaz kata.

URL video viral: https://www.facebook.com/sstv.my/videos/1964945207083624/

Ramadhan Pergi

RAMADHAN PERGI

Ramadhan datang riangkan hati
Bulan berkat limpahan Ilahi
Amal sedikit pahala berlipat kali
Itulah Ramadhan yang dinanti-nanti
Sebulan berlalu hari ke hari
Siangnya shiam menahan diri
Makan minum dan nafsu berahi
Malamnya qiam ke dini hari
Masjid yang lengang sebulan dibanjiri
Ramai bertamu menagih janji
Ganjaran besar dari Robbi
Tak nampak di sini tapi akhirat nanti
Hanya Allah empunya autoriti
Sama-sama berharap keampunan diberi
Dengan RahmatNya tuk ke syurgawi
Sebulan sudah tibanya kini
Masanya untuk Ramadhan pergi
Tinggalkan kita yang sudah disiapi
Sebulan tarbiah membersih hati
Kuatkan diri tempuh ranjau berduri
Disiapkan si syaitan musuh sejati
Apakah tewas atau teguh berdiri
Ramadhan pasti dirindu lagi
Terasa ingin sentiasa di sisi
Apakan daya tak mungkin terjadi
Maka bila ia datang lagi
Sambutlah Ramadhan dengan iman di hati
Jangan biar diri merugi
Biarkan saja Ramadhan datang dan pergi

Catatan 7.00PM, 30 Ramadhan 1437
IZATUL LAIL MOHD YASAR (I.L.M.Y)

Ramadhan, Pupuk Diri Tidak Membazir

Cuba jadikan Ramadhan kali ini masa untuk memupuk diri tidak membazir. Kira semula keperluan pengambilan makanan, makan secara berlebihan akan menambah lemak tak perlu pada badan, lihatlah saiz perut masing-masing, jangan rasa normal sebab orang keliling pun sama-sama simpan “tayar spare”. Fenomena el-nino baru-baru ini telah mengakibatkan pengeluaran padi dunia berkurang, sawah padi kering-kontang di India, Pakistan, Thailand, Vietnam dan lain-lain. Kalau sejuta orang yang sebelum ini makan nasi sepinggan penuh sama-sama kurangkan kepada suku pinggan sahaja, bayangkan berapa banyak bekalan beras dapat dijimatkan.

13330920_1094379727300728_3581812263637572613_n

Laporan di Harian Metro (8/6/2016)