Tag: ramadhan

10 akhir Ramadhan sunat ditekuni dengan ibadah. 10 awal Zulhijjah sunat juga ditekuni dengan ibadah.

Ramadhan membuah taqwa lalu dirai dengan Eidulfitri. Zulhijjah membuah syukur lalu dirai dengan Eiduladha.

Cukuplah!

Cukuplah!
.
Ramadhan kali ni tercemar dek kes buli sampai mati, bergaduh sebab kurma, bertumbuk kerna mulut celupar sebut “kepala bapak kau”, ketegangan politik Saudi dan Qatar, apa lagi nak tambah??
.
Dalam Facebook pun tak habis-habis kecam, kutuk, ejek, sindir-perli..
.
Mana ucapan “Ramadhan karim” yang maksudnya Ramadhan mulia, maka kena beringat supaya tingkahlaku kita pun mulia juga.
.
Apatah lagi Ramadhan ini “mubarak”, diberkati. Amalan sedikit, ganjarannya berlipat ganda.
.
Kenapa mulut dan tangan masih tak nak jaga??
.
Sungguh kecewa diri ini!
.
Sudah-sudahlah tu..
.
Cuba tengok balik, puasa bulan Ramadhan ni apa tujuannya?
.
Kita dapat capai tak tujuan tu?
.
Nak jadi orang bertaqwa, tangan dan mulut kena jaga.
.
Nak jadi orang bersyukur, tangan dan mulut kena jaga.
.
Jomlah, berhenti sampai sini je biarkan tangan dan mulut tak terjaga tu.
.
Semak balik, macam mana ciri orang bertaqwa.
.
Semak balik, macam mana ciri orang bersyukur.
.
Sama-sama kita kongsi cara nak jadi orang bertaqwa dan bersyukur itu lebih baik.
.
Atau pun tahan saja tangan dan mulut tu daripada menaip-menyebut apa-apa di media sosial ni.
.
Kalau nak bersama saya, kongsikan hash tag #TipsTaqwa dan #TipsSyukur.
.
Sama-sama kita perbanyakkan bekalan ke akhirat.
.
Satu orang ikut tips kita, bertambah bekalan pahala di akhirat.
.
Satu orang kongsi tips kita, bertambah panjang tips tersebar, bertambah banyak bekalan pahala di akhirat.
.
Tak nak selamat dan bahagia ke di akhirat?
.
Kalau nak, jom tahan tangan dan mulut tu, jom kongsi tips jadi orang bertaqwa dan bersyukur.

Sahur yang berkat tu macam mana?

Ini sahabat baik saya, Ustaz Johari Madu.
.
Dua-tiga hari ni, video rakaman kuliahnya ini tular / viral masuk beberapa page FB yang suka buat post tular.
.
Video tu cerita pasal keberkatan lewatkan makan sahur, rasanya rakaman kuliah sekitar tahun 2012 atau 2013.
.
Cuba dengar sampai habis.
.
Lebih-lebih lagi mereka yang ada tabiat merokok selepas makan.
.
Lewatkan sahur hingga cecah Azan Subuh, nak hisap rokok sepam je, boleh tak?
.
Ustaz kata tak ada masalah..
.
Cuba dengar betul-betul sampai habis apa ustaz kata.

URL video viral: https://www.facebook.com/sstv.my/videos/1964945207083624/